Žitopromet pokreće proizvodnju

Bez autora
May 27 2012

Mostarski pekarski gigant Žitopromet trebao bi u narednih dvadesetak dana ponovno pokrenuti proizvodnju. Radnicima će biti isplaćeni svi zaostaci, ali se najavljuje i reorganizacija kompanije u kojoj bi dio radnika mogao ostati bez posla. Planira se svakom radniku obračunati dugovanja i ponudit će im se način otplate tih dugova. Kako bi radnici bili sigurni da će dobiti svoje novce, s njima će se napraviti ugovori, koji će se ovjeriti kod notara. Tako će radnici biti sigurni da će dobiti svoja validna potraživanja. Planira se, također, radnicima uvezati i radni staž, ali po minimalnoj osnovici. Dakle, platit će se radnicima svi doprinosi i za period koji nisu radili. Svi oni radnici koji su radili dobit će zaostale plaće. Dinamika isplate tih plaća će izravno ovisiti od našeg poslovanja.

Žitopromet pokreće proizvodnjuMostarski pekarski gigant Žitopromet trebao bi u narednih dvadesetak dana ponovno pokrenuti proizvodnju, potvrdili su jučer za Oslobođenje direktor Žitoprometa Sead Đonko i ministar gospodarstva u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Amer Zagoričić.

Radnicima će biti isplaćeni svi zaostaci, ali Đonko najavljuje i reorganizaciju kompanije u kojoj bi dio radnika mogao ostati bez posla.

Ugovori sa radnicima

- Planiramo svakom radniku obračunati dugovanja i ponudit ćemo im način otplate tih dugova. Kako bi radnici bili sigurni da će dobiti svoje novce, mi ćemo s njima napraviti ugovore, koje ćemo ovjeriti kod notara. Tako će radnici biti sigurni da će dobiti svoja validna potraživanja. Planiramo, također, radnicima uvezati i radni staž, ali po minimalnoj osnovici. Dakle, platit ćemo radnicima sve doprinose i za period koji nisu radili. Svi oni radnici koji su radili dobit će zaostale plaće. Dinamika isplate tih plaća će izravno ovisiti od našeg poslovanja, rekao je Đonko.

Naglašava, međutim, kako će morati doći do smanjenja broja radnika. Ima slučajeva, istaknuo je, gdje su radnici pokrali ovo poduzeće i oštetili ga za 160.000 maraka.

- Protiv tih pojedinaca se vode i sudski postupci. Međutim, ostalim radnicima koji budu višak, pokušat ćemo naći neka druga radna mjesta unutar firme. Sve ćemo uraditi sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Možda ćemo dio njih prekvalificirati, jer planiramo napraviti reorganizaciju firme kako bismo smanjili troškove, izjavio je Đonko.

Ministar Zagorčić je, pak, istaknuo kako se situacija u Žitoprometu posljednjih dana izuzetno popravila. Trenutno se sređuju knjigovodstveni papiri kako bi se mogao dobiti kredit za nabavku sirovina, a ovoj firmi pogoduje i nedavno doneseni Zakon o zateznim kamatama u Federaciji.

Dvije godine pauze

- Pri kraju su određeni poslovi koji trebaju biti urađeni kako bi se završio posao obrade knjigovodstvenih papira i uprava ovog poduzeća me izvijestila kako će taj posao biti završen kroz sljedećih nekoliko dana. Žitoprometu u ovom trenutku pogoduje i novi zakon o zateznim kamatama na nivou Federacije, kojim se otpisuju kamate za doprinose onim preduzećima koja uplate te doprinose do kraja ove godine. Onim preduzećima koja zaostale doprinose uplate do polovine naredne godine otpisat će se polovina kamata. Ako imamo u vidu da većina dugova ovih naših preduzeća, koja su u stanju dignuti se iz mrtvih, odlazi upravo na kamate za doprinose, onda to Žitopromet stavlja u povoljniji položaj jer sada će dug biti znatno manji. Zaista se može primijetiti značajna volja da se ova kompanija podigne na noge i da radnici krenu raditi, izjavio je Zagorčić.

Podsjećamo, mostarski Žitopromet je najveća pekarska kompanija u Hercegovini koja ima polustoljetnu tradiciju. Firma ne radi već dvije godine, a radnici su u tom periodu nebrojeno puta ukazivali na probleme s kojima se suočavaju - nisu dobijali plaće, a nisu im uplaćivani ni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik